ABD BAŞKANI BİDEN'DEN DEHŞETE DÜŞÜREN TÜRKİYE EMRİ!

ABD BAŞKANI BİDEN'DEN DEHŞETE DÜŞÜREN TÜRKİYE EMRİ!

Çavuşoğlu’ndan 'konsolosluk' açıklaması: “Maksatlı”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bazı ülkelerin Türkiye’deki misyonlarını kapatması hakkında konuştu: “Seçim öncesi Türkiye'yi, AK Parti iktidarını, bizleri zor durumda düşürmeye çalışıyorlarsa halkımız bunun arkasında ne olduğunu çok iyi biliyor.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Arjantin Dışişleri, Uluslararası Ticaret ve İnanç Bakanı Santiago Cafiero, bugün Dışişleri Bakanlığı'nın İstanbul Temsilciliği'nde bir araya geldi. İki bakan, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu'nun gündeminde son dönemde bazı ülkelerin Türkiye'deki büyükelçilik ve başkonsolosluklarını "güvenlik gerekçesiyle" kapatma kararı da vardı. Çavuşoğlu, bu durumu "maksatlı" bulduğunu söyledi.

Bir gazeteci toplantı sırasında Çavuşoğlu'na Türkiye'ye yönelik güvenlik uyarısı yayımlayan ve bu çerçevede Türkiye'deki bazı diplomatik temsilciliklerini geçici olarak kapatan 9 ülkenin büyükelçileri ve temsilcilerinin Dışişleri Bakanlığına çağrılması hakkında soru yöneltti.

Çavuşoğlu, bazı Batılı ülkelerin büyükelçilikleri, konsolosluk birimleri dahil büyükelçiliklerde tüm hizmetleri durdurduğunu, hatta kapattıklarını söyledi.

Söz konusu misyonların, diplomatik temsilciliklerini ve konsolosluklarını "bir terör tehdidi" olduğunu söyleyerek geçici olarak kapattıklarını hatırlatan Mevlüt Çavuşoğlu, bu soruyu özetle şöyle yanıtladı:

"Sadece kendinizi mi düşünüyorsunuz?"

"Bir terör tehdidi varsa, hele hele müttefikse bu tehdidin nereden kaynaklandığını, kimden kaynaklandığını bize bildirmeleri gerekmez mi?

"Bize söylüyorlar, 'somut bilgilerimiz var, bir tehdit var, o nedenle kapatıyoruz'. Peki kimden geldi, nerede, kim yapacak?

"O konularda bir bilgi yok. Doğru olan bu bilgileri güvenlik birimlerimize, istihbarat birimlerimize aktarmaları ve böyle bir tehdit varsa bu bir saldırıya dönüşmeden önce bertaraf edilmesi gerekiyor.

"Peki siz kapattınız da böyle bir tehdit var. Bu saldırıya dönüştüğü zaman ne olacak? Sadece kendinizi mi düşünüyorsunuz?"

"Bu konsoloslukları ya da büyükelçilikleri kapatırken bizimle detayları paylaşmadan önce bu adımları atmaları - tüm ülkeler için söylüyorum - maksatlı. Burada 'Türkiye istikrarsız, Türkiye'de terör tehdidi var' imajı vermek istiyorlarsa bu dostluğa da sığmaz, müttefikliğe de sığmaz.

"Hele hele seçim öncesi Türkiye'yi, AK Parti iktidarını, bizleri zor durumda düşürmeye çalışıyorlarsa bizim halkımız da bunun arkasında ne olduğunu çok iyi biliyor. Bunun da onlara bir faydası yok, amaçlarına hizmet etmez. O yüzden biraz dürüstlük ve samimiyet bekliyoruz."

Güvenlik uyarıları ve kapanan yabancı misyonlar

İngiltere ve Hollanda'nın ardından Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu da 1 Şubat'ta "güvenlik gerekçesiyle" bir günlüğüne kapatılmıştı.

Almanya'nın Türkiye'deki Dış Temsilcilikleri internet sitesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"İstanbul Alman Başkonsolosluğu bugün 1 Şubat tarihinde güvenlik gerekçesi sebebiyle kapalı kalacaktır. Tüm vize ve pasaport işlemleri durdurulmuştur. Anlayışınız için teşekkür ederiz."

Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosluğu da olası protesto gösterileri ve "Batılı hedeflere yönelik artan tehdit" gerekçeleriyle geçici süreyle ziyarete kapatılmış, Dışişleri Bakanlığı, kararı özetle şöyle duyurmuştu:

"Sırasıyla Kuran'ın yakıldığı ve yırtıldığı İsveç, Danimarka ve Hollanda'daki son gösteriler, Batı karşıtı duyguları uyandırabilir ve gösteri ve protestolara yol açabilir. İstanbul başta olmak üzere Batılı hedeflere, diplomatik misyonlara ve ibadethanelere yönelik saldırı tehdidi de artıyor.

"Bu tehdit göz önüne alındığında, İstanbul'daki Hollanda Başkonsolosluğu 30 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçici olarak halka kapatılacaktır. Başkonsolosluğun hizmetleri şu anda fiziki olarak sağlanmamaktadır."

İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısını güncellemiş, uyarıda, İngiltere vatandaşlarının "artan terör riski nedeniyle dikkatli olmaları ve festival dönemleri de dahil olmak üzere yabancı uyrukluların rağbet ettiği kalabalık yerlerde tetikte olunması gerektiği" belirtilmişti. İngiltere

Başkonsolosluğu da geçici olarak ziyarete kapatılmıştı.

Son olarak, 2 Şubat'ta ;sviçre'nin İstanbul Başkonsolosluğu, resmi internet sitesinden, "Güvenlik sebebiyle, İsviçre Başkonsolosluğu ikinci bir duyuruya kadar kapalı olacaktır" açıklaması yapmıştı.

Ardından, aynı gün, Türkiye'de olası protesto gösterileri gerekçesiyle konsolosluklarının çalışmalarına ara veren ülkelerin de aralarında olduğu 9 ülkenin büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

























Devamını oku » »