Emekli ve memur maaşlarına ne kadar zam yapılacağı ortaya çıktı!

Emekli ve memur maaşlarına ne kadar zam yapılacağı ortaya çıktı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, bugün 2023 yılının 4. enflasyon raporunu açıkladı.

Yayımlanan rapor ile TCMB, 2023 yılında açıklayacağı son enflasyon tahminini kamuoyu ile paylaşırken, ortaya çıkan rakam emekli ve memur zamları için de referans olarak okunacak.

TÜİK 10 AYLIK ENFLASYONU YARIN AÇIKLAYACAK

Mayıs ayı itibarıyla değişen ekonomi yönetimi, mevcut para politikalarında keskin bir 'U' dönüşüne giderken, bütçede yapılan kısıtlamalarda çalışan ücretlerine yönelik de bir daralmaya gidileceği iddia edilmişti.

Bu doğrultuda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşen gazeteci Cem Küçük, görüşmenin ardından memur ve emekli zamlarına yalnızca enflasyon farkı yansıtılacağını belirtti.

Bu açıklamaların ardından milyonlarca memur ve emeklinin gözü kulağı TÜİK tarafından yarın açıklanacak Eylül ayı enflasyon verilerine çevrilirken, Hafize Gaye Erkan'ın bugün paylaştığı muhtemel enflasyon ise maaş zamları için bekleneni veremedi.

MERKEZ BANKASI'NDAN 2 FARKLI RAKAM

Geçtiğimiz ay TCMB'nin koordinesinde yayımlanan Piyasa Beklenti Anketi'ne göre yıl sonu itibarıyla yüzde 68.01 olarak tahmin edilen enflasyon beklentisi, TCMB'nin raporunda yüzde 65 olarak yer aldı.

TÜİK tarafından paylaşılan enflasyon verileri ekonomistler ve vatandaşlar tarafından 'manipüle edilmiş' olmakla itham edilirken, enflasyonun yüzde 65 seviyelerinde gelmesi ise memur ve emekliye beklediği zammı vermeyecek.

EMEKLİ VE MEMUR YÜZDE 37 ZAM ALMIŞ OLACAK

Son olarak Temmuz ayında enflasyon farkı alan milyonlarca memur ve emekli vatandaş, yüzde 65'lik bir enflasyon ortamında refah payının yansıtılmaması halinde Ocak 2024 itibarıyla ücretlerine yüzde 37,27'lik bir zam almış olacak.

Birçok insanın Türkiye'de görülen gerçek enflasyonun bu seviyenin çok üzerinde olduğu görüşünü savunurken, Bakan Şimşek'in açıklamalarına göre yapılacak zam oranından taban aylık alan emekliler muaf tutulacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA SEYYANEN ZAM GELİYOR

En düşük emekli maaşı alan yaklaşık 6 milyon vatandaş için seyyanen bir artışa gidilmesine kesin gözüyle bakılırken, son olarak Mart ayında maaş alan taban aylık sahiplerinin maaşları, yüzde 50'lik bir artış almaları halinde 11 bin 250 liraya yükselecek.

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİNDE MASAYA GELECEK

Aralık ayında başlayacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerinde ise belirlenecek rakam, TÜİK tarafından verilecek enflasyon verileri üzerinden pazarlığa açılacak. Hükümete yakın isimler, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler nedeniyle asgari ücrete enflasyonun oldukça üzerinde bir zam yapılacağını tahmin ederken, yılın bitimine yaklaşık 2 ay kala masaya gelen rakam ise 16 bin lira seviyelerinde.

Ekonomist Alattin Aktaş ise yapılacak seçimin önemli olduğuna dikkat çekerek, hükümetin parasal sıkılaşma ve kredide daralma adımlarını geçici bir süreliğine askıya alacağını ve 2024 yılının ilk çeyreğinde adeta para saçacağını iddia etti.

Aktaş, Türkiye ekonomisinde gerçek bir darboğaz döneminin 31 Mart seçimlerinin ardından başlayacağını belirtirken, bu tarihe kadar seçmeni memnun etmek için yeni adımların çok yakında duyurulmasını beklediğini ifade etti.




















Devamını oku » »